Over Ons

Jachtwerf Allemansgeest is hét trefpunt van botenliefhebbers van de regio. Een locatie waar altijd leuke boten te zien zijn en waar je terechtkunt voor alle service- en onderhoudswerkzaamheden. Een plek waar je mensen treft die jouw passie voor het varen delen en die je graag willen helpen om zorgenloos te varen. Of je nu met een sloep, een tender of een motorjacht vaart de mensen van Jachtwerf Allemansgeest hebben er veel plezier in om jou een enthousiaste eigenaar te laten blijven.

Historische tekening

Geschiedenis

De historie van Jachtwerf Allemansgeest is terug te voeren tot 1369 toen het gebied waar de jachtwerf zich thans bevindt Almansgeest heette. Op de locatie van het huidige landhuis Berbice ontstond buitenplaats Allemansgeest met landhuis, parken, oranjerie, fruitmuur en boerderijen. Eén van de boerderijen is het huidige restaurant Allemansgeest dat in de 17e eeuw “De Herberge van outs genaemt de scheepmakerije” werd genoemd.

korte vliet

De geschiedenis van de naast de boerderij gelegen Jachtwerf Allemansgeest wordt grotendeels bepaald door Bernd Klaassen en de prachtige Super van Craft jachten die er gebouwd werden.

Waarschijnlijk al in 1937 begon Bernd Klaassen in Voorschoten met de bouw van jachten. In 1956 liep het jacht met bouwnummer 50 bij Jachtwerf Allemansgeest van stapel.

korte vliet

Op Jachtwerf Allemansgeest zijn in de loop der jaren ongeveer 800 Super van Craft motorjachten gebouwd. De Super van Craft jachten staan ook wel bekend als de ‘Rolls Royce’ van de Nederlandse motorjachten.

In zijn proefschrift (2012) over de geschiedenis van de Nederlandse watersport schrijft Eerde Beulakker: “Vooral de Super Van Craft (....) geldt tot op de dag van vandaag als klassiek en chic. Dat komt door zijn statige verschijning op het water, dankzij de forse lengte, de elegante waaiersteven en de houten opbouw met grote ramen. Ook het jaren ’70-interieur met zijn ruime salon (met whiskybar) ademt een sfeer van luxe en klasse. De Super Van Craft staat voor ‘goede smaak’.”

In 2020 heeft Long Island Yachts de locatie van Jachtwerf Allemansgeest overgenomen met als doel het trefpunt van botenliefhebbers in de regio te zijn. Sinds 2012 worden de Long Island boten gebouwd door een aantal oud medewerkers van Jachtwerf Klaassen en met de vestiging van Long Island Yachts op Jachtwerf Allemansgeest zijn zij teruggekeerd in hun oude thuishaven.